|
Aantal gevonden objecten : 76 (uit: 1248)
Getoond wordt object : 1 t/m 30 |
||
|
Klik op object voor vergroting en meer informatie
1. |
Object: 0508
Kaasbereidingsuitrusting Kaasbereiding Rechte emmer met rand aan de onderzijde. Van oorsprong werd de ketel gebruikt om de wei naar de varkens te transporteren. Deze ketel is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om clandestien kaas in te maken. IJzer; H=32cm ; |
2. |
Object: 1320
edammer (/) kaasvat van kunststof ({plastic?] Kaasbereiding |
3. |
Object: 1369
Kaasmerk Grijs tonvormig merk met zwarte opdruk-boeren Gouda Holland 48+ 76297 ZZD zie ook 1368 zie ook 0577 zie ook 1999 zie ook 1371 Caseine; H=7cm ; |
4. |
Object: 1371
Kaasmerk Grijs rond merk met zwarte opdruk-geitekaas Holland 46439 FA Caseine; M=5cm ; |
5. |
Object: 1620
Ronde bruine houder met gat in het midden Kaasbereiding Ronde bruine houder met gat in het midden Houtskool; M=13cm ; |
6. |
Object: 1993
Uitnodiging voor lezing over Kaasbereiding Documentair objekt -- Documentair object -kleur zachtgroen met zwarte opdruk--tekst: lezing op dinsdag 27 januari a.s. des avonds in café "de Zon" van K. Haring, Bodegraven (Meye) door den Weled.Heer Ir. W.J. Huisman van Gouda, Rijkszuivelconsulent, onderwerp: "Kaasbereiding" Papier; L=10cm ; |
7. |
Object: 1995
Oude boerenkaas Geheel bruin Hout; H=4cm ; |
8. |
Object: 2166
Tegel met tekst "Geen maaltijd zonder kaas!" Wandbord Tegel geheel in grijs met blauw, geel en zwarte opdruk-geen maaltijd zonder kaas-op achterzijde Veldhuyzen Bodegraven Aardewerk; L=20cm ; |
9. |
Object: 2406
Kaasmerk Documentair objekt Kleur bruin, zwart en rood--verpakking van 100 stuks, serienummer 21701-21800 SAA, datumstempel 22 juni 1943, gedrukt op voorzijde 20+ Papier; L=5cm ; |
10. |
Object: 2488
Stempel 20+ 20+ Hout; Rubber; L=6cm ; |
11. |
Object: 5123
De Rijnstreek Documentair objekt Op de topografische kaarten van de Rijnstreek rond Bodegraven kan men duidelijk zien hoe het slotenpatroon vanaf de rivier(tjes) loopt. Zie ook 5125 Fotopapier;  |
12. |
Object: 5124
De Rijnstreek Documentair objekt Op de topografische kaarten van de Rijnstreek rond Bodegraven kan men duidelijk zien hoe het slotenpatroon vanaf de rivier(tjes) loopt. Zie ook 5125 Fotopapier;  |
13. |
Object: 5125
De Rijnstreek Documentair objekt De Rijnstreek In ons land is de kaasbereiding al geïntroduceerd door de Romeinen. In de Rijnstreek komt het kaasmaken pas goed op gang na de ontginning van het veengebied in de 12e en 13e eeuw. Vanuit de rivier de Rijn en de kleinere stroompjes zoals de Meije en de Oude Bodegraven ging men het oorspronkelijke veengebied ontginnen. Het land werd aanvankelijk gebruikt voor de akkerbouw. Door inklinking van het veen ging men steeds meer over op veeteelt. Men ging nu ook kaas maken om te verkopen. Op de topografische kaarten van de Rijnstreek rond Bodegraven kan men duidelijk zien hoe het slotenpatroon vanaf de rivier(tjes) loopt. Op de luchtfoto is het noordelijke veengebied zichtbaar met de vele kavels tot aan de Meije. Boerderij Heining en Dam is een mooi voorbeeld van een kaasboerderij in deze streek. Op deze boerderij is eeuwenlang kaas gemaakt. Fotopapier;  |
14. |
Object: 5126
De Rijnstreek Documentair objekt Boerderij Heining en Dam is een mooi voorbeeld van een kaasboerderij in deze streek. Op deze boerderij is eeuwenlang kaas gemaakt. Zie ook 5125 Fotopapier;  |
15. |
Object: 5131
Bodegraven : ’kaascentrum’ ( van kern naar industrieterrein) Documentair objekt Kazen, kaashandelaren en kaaspakhuizen in Bodegraven in 1981. Zie ook 5022 Fotopapier;  |
16. |
Object: 5143
Van Goudse 48+ tot Edammer Documentair objekt 1 Goudse kaas 48+ Nederlands meest gegeten kaas; in alle leeftijden en vele soorten verkrijgbaar (komijn, kruiden) Platrond van vorm, met een gewicht van 10 tot 12 kg. Ook verkrijgbaar in klein model. (Baby-Gouda of lunchkaas 800 g) Onderste foto. 2 Boeren Goudse wordt gemaakt op de boerderij van rauwe ongepasteuriseerde melk. Dat geeft deze ambachtelijke kaas een meer uitgesproken smaak. Boerenkaas heeft geen vast vetgehalte maar varieert tussen de 48+ en 55+. (Vandaar dat op het huidige kaasmerk het vetgehalte ontbreekt). De meeste Boerenkaas is van het type Gouda. Er zijn ook vele kazen met toevoegingen en ook kleine boerenkaasjes. 3 Boeren gatenkaas Een 'gewone boeren Goudse' die soms spontaan grote ogen krijgt tijdens de rijping. Deze kazen krijgen een specifieke zoet/pittige smaak. Diverse oorzaken kunnen de gasvorming stimuleren, waardoor de grote ogen ontstaan. 4 Boeren Leidse De handgemaakte Leidse kaas met komijn heeft een bruinrode korst met twee ingedrukte gekruiste (Leidse) sleutels. Deze kaas heeft geen afgeronde randen. Het vetgehalte is ongeveer 30+. 5 Kanter Leidse Een 40+ komijne kaas vervaardigd in het zg. Leidse vat, waardoor de 'scherpe kant' ontstaat. De 20+ kanter met komijn ook wel 'pan-pan' genoemd wordt rood geparaffineerd. 6 Amsterdammer Een jong 48+ kaasje van ongeveer 5 kg met een hoger vochtgehalte dan een Goudse kaas. Deze zachte kaas moet jong geconsumeerd worden. Amsterdammers worden veel geëxporteerd. 7 Friese Nagelkaas Een kantermodel met een vetgehalte van 40+ of 20+, gekruid met komijn en kruidnagelen. Een pikante kaas, die langer gerijpt het best tot zijn recht komt. 8 Maasdam Een 45+ kaas met grote gaten en een nootachtige/zoete smaak. Deze grote gaten ontstaan door de toevoeging van propionzuur, waardoor de gasvorming toeneemt. 'Hollandse gatenkaas' is onder diverse handelsnamen te koop. (De meest bekende is de Leerdammer). 9 Edam Een kogelrond 40+ kaasje van 1.8 kg. In alle leeftijden verkrijgbaar. Het zuivel is droger en hartiger dan Goudse. Ook verkrijgbaar met komijn. Edam is ook in broodvorm of klein formaat verkrijgbaar ( baby-edam) meestal verpakt in rood cellofaan. Fotopapier;  |
17. |
Object: 5199
Kaasetiket Documentair objekt Een kaasetiket is een label dat op een kaas wordt geplakt om informatie over de kaas te geven, zoals de naam van de kaas, het type melk dat is gebruikt om de kaas te maken, het land van herkomst, de producent en andere relevante informatie. Het is ook een manier om de kaas te onderscheiden van andere kazen en om het merk van de producent te promoten. Kaasetiketten zijn er in verschillende soorten en maten en worden vaak bedrukt met afbeeldingen of illustraties die verband houden met de kaas. Het ontwerpen van een kaasetiket kan een belangrijk onderdeel zijn van het op de markt brengen van een kaasproduct. Jarenlang verzamelde de Bodegraafse jeugd deze etiketten zoals anderen bijvoorbeeld sigarenbandjes. Een kaasetiket moet niet verward worden met een kaasmerk wat een merkteken in of op de korst van kaas waardoor gecontroleerd kan worden of de productieregels in acht zijn genomen en/of de afkomst kaas juist is aangegeven. Papier;  |
18. |
Object: 5200
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
19. |
Object: 5201
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
20. |
Object: 5202
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
21. |
Object: 5203
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
22. |
Object: 5204
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
23. |
Object: 5205
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
24. |
Object: 5206
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
25. |
Object: 5207
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
26. |
Object: 5208
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
27. |
Object: 5209
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
28. |
Object: 5210
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
29. |
Object: 5211
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
30. |
Object: 5212
Kaasetiket Documentair objekt Zie hiervoor de beschrijving bij objectnummer 5199 Papier;  |
Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 1 december 2024