Homepage KMB Objecten Kaasmuseum Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Boerenkaasbereiding   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 176   (uit: 1248)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken
Gesorteerd op:  Object

Zoekresultaat verdeeld over 6 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4   5   6       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 0001  
Kaasbereidingsuitrusting
Kaasbereidingsuitrusting -- Kaasbereiding             
Schaal gebruikt op de Najaarsmarkt Bodegraven in 1987-1988
IJzer;  H=10cm, M=40cm ; 
 

2. Object: 0031  
Houten kuip op houten onderstel
Kaasbereiding             
Houten weikuip op houten onderstel.
 

3. Object: 0032  
Minikaasvat
Kaasbereiding             
Houten mini kaasvat met ijzeren ringband.
 

4. Object: 0033  
Tegel met afbeelding van weikuip.
Documentair objekt -- Kaasbereiding             
Onderaan tegel: Bond van Boerderij- Zuivelbereiders. Maakt deel uit van een serie van 6 tegels, waarvan 2 in het museum aanwezig: Zie ook 0036
.

Aardewerk;  L=15cm ; 
 

5. Object: 0034  
houten kuip op houten onderstel
Kaasbereiding             
Houten weikuip op houten onderstel
 

6. Object: 0037  
Tegel met afbeelding van kaasfabriek
Documentair objekt -- Kaasbereiding             
Onderaan tegel: Bond van Boerderij- Zuivelbereiders. Maakt deel uit van een serie van 6 tegels, waarvan 2 in het museum aanwezig: Zie ook 0036
Aardewerk;  L=15cm ; 
 

7. Object: 0066  
Meet- en weeginstrument
Meet- en weeginstrument -- Kaasbereiding             
Meetlat van ijzer met maataanduiding dat gebruikt wordt om de juiste hoeveelheid in de weikuip te bepalen.
IJzer;  L=60cm ; 
 

8. Object: 0067  
Kaasbereidingsuitrusting
Kaasbereiding             
Het roerhek is van messing, de handvatten zijn van lichtbruin hout
Hout; Messing;  L=58cm ; 
 

9. Object: 0082  
Vacuumvat
Kaasbereiding           (1928)   
Zilverkleurig vat met messing vacuümpomp. Werd gebruikt om onder vacuüm gas uit de "losse" kaas te zuigen, om een fout bij de kaasbereiding te herstellen, zodat de kaas op de markt weer goed "klonk".
In het gedenkboek van de Ver. van Kaashandelaren 1890-1940 (Object 2118) wordt in de notulen van het jaar 1929 over dit vat gesproken. Het apparaat is snel na de uitvinding verboden.
Dit vat is op de najaarsmarkt 1988 in Bodegraven tentoongesteld.

Messing; Metaal;  H=54cm, M=60cm ; 
 

10. Object: 0087  
Pekelweger
Kaasbereiding             
De pekelweger wordt gebruikt om het zoutgehalte in de pekel te meten.
In de hals bevindt zich een wit rolletje papier met daarop de schaalverdeling en tekst in de kleuren zwart en rood. Aan de onderzijde bevindt zich een bolletje met grijze balletjes (lood?) ter verzwaring.
Pekelweger v. Baume Tp. 15 gr C Kaaszout "Sperwer" H.J. Bonda schaalverdeling 10 15 20 25 Slap-Sterk

Glas;  L=13cm, M=2cm ; 
 

11. Object: 0088  
Kleurselglaasje
Kaasbereiding             
Een smaller toelopende maatbeker van glas op voet.
Met schaalverdeling erin gedrukt.-CCM 15 gr. C 15 5

Glas;  H=7cm, M=4cm ; 
 

12. Object: 0101  
Pekelweger
Kaasbereiding             
De pekelweger wordt gebruikt om het zoutgehalte in de pekel te meten.
Onderin bevinden zich zwartgrijze loodballetjes.
C Kaaszout ""Sperwer""H.J. Bonda-"
"-kleur opdruk rood en zwart. -Pekelweger v. Baume Tp 15 o

Katoen; Lood;  L=14cm, M=3cm ; 
 

13. Object: 0149  
Kaasvat met volger.
Kaasbereidingsuitrusting -- Kaasbereiding             
Houten kaasvat met volger. De volger is de deksel die in het vat wordt geplaatst om te kunnen persen.
 

14. Object: 0156  
Zuurselstomer/ zuurselbereider
Kaasbereiding             
Koperen waterhouder met melkemmertje, emmerhouder, treef en deksel (stolp) Het werd gebruikt om "spontaan" melksuiker om te zetten in melkzuur. Er ging water in de waterhouder en melk in het emmertje.
Het water werd aan de kook gebracht en daarna op een petroleumstel verwarmd. De stoom van het kokende water liep langs de stolp terug in de waterhouder. De melk bleef warm zodat de melksuiker werd omgezet in melk zuur.

Hout; Koper;  H=43cm, M=26cm ; 
 

15. Object: 0157  
Kaasbereidingsuitrusting
Kaasbereiding             
Blauw geverfd. Wringstoel. Staat de wringtobbe op.
Hout;  L=80cm ; 
 

16. Object: 0184  
Pot voor bewaren kaaskleursel
Kaasbereiding             
Beige/grijs geglazuurde pot die werd gebruikt om zelfgemaakt kaaskleursel in te bewaren.

Kaaskleursel is een oplossing in loog van orlean, een kleurstof van de buitenwand van het zaad van een Bixa orellana.
Kaaskleursel wordt vóór de stremming aan de melk toegevoegd met de bedoeling de kaas een gelere kleur te geven. Oorspronkelijk werd kaaskleursel gebruikt om aan de hooikaas en kaas uit afgeroomde melk dezelfde levendige kleur te geven als die van door het publiek zo zeer geliefde eerste graskaas of meikaas. Tegenwoordig is het gebruik van kleursel zeer gewoon, men geeft de kaas de kleur, zoals de afnemer die wenst. Edammer wordt sterker gekleurd dan Goudse kaas.

Aardewerk;  H=15cm, M=6cm ; 
 

17. Object: 0185  
Kleurselflesjes
Kaasbereiding             
Beige/grijze stenen flesjes. In deze flesjes werd zelfgemaakt kaaskleursel bewaard.
zie ook 0726 zie ook 1988

Aardewerk;  H=135cm ; 
 

18. Object: 0191  
Pekelbak op schragen
Kaasbereiding             
Lichtbruin geverfde pekelbak.
Bij het maken van kaas wordt een pekelbad gebruikt. Pekel maak je door 1 kg zout op te lossen in 4,5 liter water. Tijdens het pekelen neemt de kaas het zout op en wordt de pekel minder sterk. Met een pekelweger meet je of er nog voldoende zout in de pekel zit.
Na het persen van de kaas, wordt de kaas in een pekelbad gelegd. Dit zoutbad zorgt ervoor dat de kaas steviger wordt, een korst krijgt en heeft ook invloed op de houdbaarheid en smaak van de kaas.

Hout;  L=200cm, B=50cm, H=24cm ; 
 

19. Object: 0192  
Kaaspers
Kaasbereiding           (1880)   
Lichtbruin geverfde kaaspers met grijsblauwe persbladen. In de houten persbladen zit in het midden een gat voor de wei-afvoer.

Voor het maken van harde kaas wordt de wrongel tijdens de kaasbereiding sterk samengeperst met een kaaspers, zodat zo veel mogelijk vocht wordt uitgedreven.

Hout;  L=176cm, B=66cm, H=200cm ; 
 

20. Object: 0230  
Kaasbereidingsuitrusting
Kaasbereiding             
Gebogen pijp met aftappunt. Deze werd gebruikt om het wei uit de kuip in de emmers te laten lopen.
Gietijzer; Messing;  L=80cm ; 
 

21. Object: 0231  
Kaasbereidingsuitrusting
Kaasbereidingsuitrusting -- Kaasbereiding             
Witte schaal met zwarte rand werd gebruikt om de wei uit de kaastobbe in de weikuip te scheppen (afscheppen).
Geemailleerd ijzer;  H=9cm ; 
 

22. Object: 0236  
Kaasbereidingsuitrusting
Kaasbereidingsuitrusting -- Kaasbereiding             
Blauw geverfde kaastobbe met zwarte banden en bruin deksel werd gebruikt om kaas te maken.
Hout; IJzer;  H=54cm ; 
 

23. Object: 0257  
Roerhek
Kaasbereidingsuitrusting -- Kaasbereiding             
Zeer oud roerhek met houten rand. Werd gebruikt om de gestremde melk te snijden.
Hout; IJzer;  L=45cm ; 
 

24. Object: 0268  
Kaaskop
Kaasbereiding             
Een kaaskop is van oudsher een houten, komvormige kaasvorm waarin een bolvormige kaas wordt geperst. In de bodem zijn gaatjes geboord waardoor de wei kan afvloeien.
Kleur vuilwit. Aan de onderkant-AVD staat voor: Arie van Dommelen (Zegveld)

Hout;  H=18cm, M=25cm ; 
 

25. Object: 0278  
Kaasmerk
Kaasbereiding             
Prikmerk.
Gebruikt in de experimentele periode (ca 1910) van het zoeken naar een geschikt kaasmerk. Dit type kaasmerk voldeed niet, omdat door de gaatjes schimmel in de kaas ontstond.

Hout; IJzer;  H=8cm, M=16cm ; 
 

26. Object: 0318  
Kaasthermometer
Kaasbereiding             
Bij de bereiding van de kaas werd met deze thermometer de temperatuur van de melk gemeten. Kleur schaalverdeling: zwart en rood op een witte ondergrond-achterzijde: G.M.U.
Glas; Messing;  L=27cm, M=1cm ; 
 

27. Object: 0336  
Kaasbereidingsuitrusting
Kaasbereiding             
Het betreft een Leids kaasvat (kenmerken: hoog model en blauwe kleur). Het houten vat is aan de buitenzijde blauw (oorspronkelijke blauwe kleur), aan de binnenzijde wit. De twee ijzeren banden zijn zwart. De volger (deksel in het vat) heeft nr. 1911
Hout; IJzer;  H=30cm ; 
 

28. Object: 0338  
Kaasmerk
Kaasbereiding             
Dit zilverkleurige indrukmerk bevat de volgende tekst: BOEREN LEIDSE 30 +. In het midden zijn de twee Leidse sleutels afgebeeld.

Kaasmerken worden aan het begin van het productieproces aangebracht. Zij beschermen de naam, oorsprong en het recept van de kaas. Zo vormen ze een ‘echtheidscertificaat’ voor producenten en consumenten.

IJzer;  M=17cm ; 
 

29. Object: 0351  
kaaspers 2 blauwe vaten en 1 bruin vat.
Kaasbereidingsuitrusting -- Kaasbereiding             
Kaaspers met 2 blauwe vaten en 1 bruin vat. Zie ook objectnr. 1122 voor de goot.
 

30. Object: 0353  
Meet- en weeginstrument
Meet- en weeginstrument -- Kaasbereiding             
Het betonnen gewicht heeft de kleur grijs. Aan de bovenzijde bevindt zich een ijzeren ring.
Zie ook 0354

Beton; IJzer;  H=25cm ; 
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 6 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4   5   6       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 7 november 2024