Objecten Kaasmuseum Bodegraven
 → 
 →  [Object 5143]
 

 

<    1 2 3 4 5 6 7 8 9    >

( record bevat 9 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 

 

Uitgebreid zoeken
Object : 5143
 
Objectnaam : Van Goudse 48+ tot Edammer
Vervaardiger :
Datering :
Beschrijving : 1 Goudse kaas 48+
Nederlands meest gegeten kaas; in alle leeftijden en vele soorten verkrijgbaar (komijn, kruiden)
Platrond van vorm, met een gewicht van 10 tot 12 kg. Ook verkrijgbaar in klein model.
(Baby-Gouda of lunchkaas 800 g) Onderste foto.

2 Boeren Goudse
wordt gemaakt op de boerderij van rauwe ongepasteuriseerde melk. Dat geeft deze ambachtelijke kaas een meer uitgesproken smaak.
Boerenkaas heeft geen vast vetgehalte maar varieert tussen de 48+ en 55+. (Vandaar dat op het huidige kaasmerk het vetgehalte ontbreekt).
De meeste Boerenkaas is van het type Gouda. Er zijn ook vele kazen met toevoegingen en ook kleine boerenkaasjes.

3 Boeren gatenkaas
Een 'gewone boeren Goudse' die soms spontaan grote ogen krijgt tijdens de rijping. Deze kazen krijgen een specifieke zoet/pittige smaak. Diverse oorzaken kunnen de gasvorming stimuleren, waardoor de grote ogen ontstaan.

4 Boeren Leidse
De handgemaakte Leidse kaas met komijn heeft een bruinrode korst met twee ingedrukte gekruiste (Leidse) sleutels. Deze kaas heeft geen afgeronde randen.
Het vetgehalte is ongeveer 30+.

5 Kanter Leidse
Een 40+ komijne kaas vervaardigd in het zg. Leidse vat, waardoor de 'scherpe kant' ontstaat. De 20+ kanter met komijn ook wel 'pan-pan' genoemd wordt rood geparaffineerd.

6 Amsterdammer
Een jong 48+ kaasje van ongeveer 5 kg met een hoger vochtgehalte dan een Goudse kaas. Deze zachte kaas moet jong geconsumeerd worden. Amsterdammers worden veel geëxporteerd.

7 Friese Nagelkaas
Een kantermodel met een vetgehalte van 40+ of 20+, gekruid met komijn en kruidnagelen. Een pikante kaas, die langer gerijpt het best tot zijn recht komt.

8 Maasdam
Een 45+ kaas met grote gaten en een nootachtige/zoete smaak. Deze grote gaten ontstaan door de toevoeging van propionzuur, waardoor de gasvorming toeneemt. 'Hollandse gatenkaas' is onder diverse handelsnamen te koop. (De meest bekende is de Leerdammer).

9 Edam
Een kogelrond 40+ kaasje van 1.8 kg. In alle leeftijden verkrijgbaar. Het zuivel is droger en hartiger dan Goudse. Ook verkrijgbaar met komijn. Edam is ook in broodvorm of klein formaat verkrijgbaar ( baby-edam ) meestal verpakt in rood cellofaan.
 
Categorie : Kaas algemeen
Type object : Documentair objekt
Objectcategorie :
Materiaal : Fotopapier
Afmetingen :
Techniek : Fotografie
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 14 oktober 2023