|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >
( record bevat 9 afbeeldingen; getoond wordt: |
|
Object | : | 5143 |
---|---|---|
Objectnaam | : | Van Goudse 48+ tot Edammer |
Vervaardiger | : | |
Datering | : | |
Beschrijving | : | 1 Goudse kaas 48+ Nederlands meest gegeten kaas; in alle leeftijden en vele soorten verkrijgbaar (komijn, kruiden) Platrond van vorm, met een gewicht van 10 tot 12 kg. Ook verkrijgbaar in klein model. (Baby-Gouda of lunchkaas 800 g) Onderste foto. 2 Boeren Goudse wordt gemaakt op de boerderij van rauwe ongepasteuriseerde melk. Dat geeft deze ambachtelijke kaas een meer uitgesproken smaak. Boerenkaas heeft geen vast vetgehalte maar varieert tussen de 48+ en 55+. (Vandaar dat op het huidige kaasmerk het vetgehalte ontbreekt). De meeste Boerenkaas is van het type Gouda. Er zijn ook vele kazen met toevoegingen en ook kleine boerenkaasjes. 3 Boeren gatenkaas Een 'gewone boeren Goudse' die soms spontaan grote ogen krijgt tijdens de rijping. Deze kazen krijgen een specifieke zoet/pittige smaak. Diverse oorzaken kunnen de gasvorming stimuleren, waardoor de grote ogen ontstaan. 4 Boeren Leidse De handgemaakte Leidse kaas met komijn heeft een bruinrode korst met twee ingedrukte gekruiste (Leidse) sleutels. Deze kaas heeft geen afgeronde randen. Het vetgehalte is ongeveer 30+. 5 Kanter Leidse Een 40+ komijne kaas vervaardigd in het zg. Leidse vat, waardoor de 'scherpe kant' ontstaat. De 20+ kanter met komijn ook wel 'pan-pan' genoemd wordt rood geparaffineerd. 6 Amsterdammer Een jong 48+ kaasje van ongeveer 5 kg met een hoger vochtgehalte dan een Goudse kaas. Deze zachte kaas moet jong geconsumeerd worden. Amsterdammers worden veel geëxporteerd. 7 Friese Nagelkaas Een kantermodel met een vetgehalte van 40+ of 20+, gekruid met komijn en kruidnagelen. Een pikante kaas, die langer gerijpt het best tot zijn recht komt. 8 Maasdam Een 45+ kaas met grote gaten en een nootachtige/zoete smaak. Deze grote gaten ontstaan door de toevoeging van propionzuur, waardoor de gasvorming toeneemt. 'Hollandse gatenkaas' is onder diverse handelsnamen te koop. (De meest bekende is de Leerdammer). 9 Edam Een kogelrond 40+ kaasje van 1.8 kg. In alle leeftijden verkrijgbaar. Het zuivel is droger en hartiger dan Goudse. Ook verkrijgbaar met komijn. Edam is ook in broodvorm of klein formaat verkrijgbaar ( baby-edam ) meestal verpakt in rood cellofaan. |
Categorie | : | Kaas algemeen |
Type object | : | Documentair objekt |
Objectcategorie | : | |
Materiaal | : | Fotopapier |
Afmetingen | : | |
Techniek | : | Fotografie |
|
||
Record aangepast: 14 oktober 2023